GÖR, NE VARSA, İÇİNDEDİR!..

Rıfat ARAZrifat_araz@yahoo.com

 

 

Dal, bu tevhidderyâsına;

Gör, ne varsa, içindedir!..

Yan bu cânınziyâsına;

Gör, ne varsa, içindedir!..

 

Bürün, seyre inen nûru;1

Duy, o derin tasavvuru!..

«Vuslat» ister, aşk sürûru;

Gör, ne varsa, içindedir!..

 

Gönül; sende devir, devvâr;

Sende gizli, «O» âşikâr!..2

Her zerrende, bir âlem var;

Gör, ne varsa, içindedir!..

 

Sende hesap, ince düzen;

Süz nefsini, kıl müzeyyen!..3

Her hâline, şâhit bu ten;

Gör, ne varsa, içindedir!..

 

Kul ol, sende «Hak» boyası;4

Sensin varın has mayası!..

A hasletin, sır dünyası;

Gör, ne varsa, içindedir!..

 

Gel kulak ver, duy bu sözü;

Nasıl görmez, gönül gözü?!.

Çöz, bir ömre yüklü özü;

Gör, ne varsa, içindedir!..

 

8 Ocak 2025, Ankara

 

____________________________________________________

1 Allâh’a, Rasûlü’ne ve indirdiğimiz nûraîmân ediniz.” meâlindekiâyetlerde(et-Teğâbün, 64/8; en-Nisâ, 4/174) nurdan maksat Kur’ân’dır. Kur’ân’ın isimlerinden biri de nurdur. Kur’ân’dan önce indirilen suhuflar ile Tevrât, Zebûr ve İncil gibi mukaddes kitaplar da Allâh’ın kelâmı olmaları bakımından birer nur ve hidâyet meş‘alesidir. (el-Mâide, 5/44, 46; el-En‘âm, 6/91; Süyûtî, el-İtkān, Kahire, 1951, I, 5; Süleyman ULUDAĞ, TDV İslâm Ansiklopedisi, İstanbul, 2007, c. 33. s. 244-245)

 

2 “O, Evvel’dir(Allah, her şeyden öncedir, varlığı ezelîdir). Âhir’dir(kendisinden başka hiçbir şeyin kalmayacağı son ve tek gerçektir, ebedîdir). Zâhir’dir (varlığı açık ve kesindir). Bâtın’dır(gerçek nitelikleri yaratılanların hârika özellikleri içinde gizlidir). O, her şeyi (bütün ayrıntıları ile) bilendir.”(elHadîd, 3)

3 “Onu (nefsinin kötü arzu ve alışkanlıklarını) temizleyip terbiye eden, felâha (huzura ve kurtuluşa) erişmiştir.”(-Şems, 9); “Bu dünyada nefsini ve malını her yönden arındırmayı başaran, mutluluğa ulaşır.”(elA‘lâ, 14)

4 “(İşte) Allâh’ın boyası (tabiattaki muhteşem renk ve desenlerin yaratılışı ve canlı, cansız her varlığa vurulan vahdet damgası)! Allâh(ın boyasın)dan (Kur’ân ahkâmından ve ahlâkından) daha güzel boyası olan kimdir? Biz (yalnızca) O’na kulluk edenleriz.”(el-Bakara, 138)