I. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi

Fatih GARCAN

fatihgarcan@yuzaki.com

Bin yıl önce akıp geldiğimiz Orta Asya ile din, dil, kültür ve medeniyet bağlarına sahibiz. Zaman za-man tarihî süreçte inkıtalar olmuşsa da doksanlı yıl¬lardan beri Çin Seddi’nden Balkanlar’a kardeş ve akraba milletler, yeniden köklü ilişkiler geliştirme çabasında.

İşte bu gayretlerin neticesinde edebî sahada bir merhale daha kat’edildi: Avrasya Yazarlar Birliği tara¬fından düzenlenen ve Yüzakı Dergisinin de ev sahipleri arasında bulunduğu «I. Türk Dünyası Edebiyat Dergi¬leri Kongresi» 15 – 16 Aralık 2007’de İstanbul Byotell’de yapıldı. Kongreye, 9 ülkeden 16 edebiyat dergisi temsil¬cisi, bilim adamları, öğretim üyeleri, film yapımcıları ve birçok yazar katıldı.

İşte dergiler: Azerbaycan’dan; «Azerbaycan» Der¬gisi ve «Ulduz» Dergisi; Başkurtistan’dan «Ağ İdil» Dergisi; Kazakistan’dan «Culdız» Dergisi ve «Ana dili» Gazetesi; Irak’tan «Kardaşlık» Dergisi ve «Işık» Der¬gisi, İran’dan «Varlık» Dergisi, Kırgızistan’dan «Kırgı¬zistan Edebiyatı» Dergisi; Kırım’dan «Ulduz» Dergisi; Makedonya’dan «Köprü» Dergisi; Türkiye’den ise «Kar¬deş Kalemler» Dergisi, «Türk Edebiyatı» Dergisi, «Var¬lık» Dergisi, «Yağmur» Dergisi ve dergimiz «Yüzakı»…

Kongre, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yakup DELİÖMEROĞLU’nun açılış konuşmasıyla başladı. Ardından yapılan protokol konuşmalarında söz alan Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ;

İftihar et düne baktıkça, fakat şimdiyi gör,
Yine tarih yazacak bir hünerin var mı gönül?

Onca baş tacı eser, ceddini yâd ettiriyor,
Seni yâd ettirecek bir hünerin var mı gönül?

beyitlerini de okuduğu kısa konuşmasında asrımıza vu¬rulması gereken tarih dokulu mührün mahiyetini açık¬ladı; bu mihverde yapılması gereken çalışmaların ehem¬miyetini edebiyata gönül vermiş bu seçkin topluluğa bir kez daha hatırlattı.

Avrasya bölgesinden 9 ülkeden gelen dergi tem¬silcileri, yapılan paneller boyunca edebiyat dünyasında yaşadıkları sıkıntıları, karşılaştıkları zorlukları, tecrübe¬
lerini, bu minvalde yapılacak çalışmalar için tavsiyeleri¬ni ve okuyuculardan beklentilerini dile getirdiler. Bura¬da Yüzakı Dergimiz adına M. Ali EŞMELİ, edebiyatın halkla bütünleştirilmesi yolunda okullar, dernekler ve vakıflarla işbirliğinin önemini vurguladı.

Kongre boyunca hoşgörünün ve yardımlaşmanın tatlı yansımaları dikkatlerden kaçmadı.

«I. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi»’nin sonuç bildirgesinin öne çıkan maddeleri şunlar:

• Edebiyat dergileri arasındaki ilişkileri sürdüre¬bilmek için «Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi Daimî Konseyi» oluşturulmasına,

• Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi Daimî Komitesi’nin edebiyat dergilerinin milletlerarası tanı¬tımları için çalışmalar yapmasına, bu amaçla bir inter¬net portalı oluşturulmasına;

• Kongre üyesi dergilerin kendi aralarında dergi mübadelesi yapmalarına,

• Üye dergilerin, birbirlerinin yeni sayılarını kendi sayfaları arasında tanıtmalarına,

• Hikâye, şiir, deneme ve benzeri edebî dallarda ortak yarışmalar açılmasına;

• Üye dergilerin finansman ihtiyaçlarının karşı¬lanması için yardımlaşma ve dayanışmanın geliştiril¬mesine,

• Üye dergilerin, birbirlerinden arzu ettikleri yazı¬ları iktibas etmelerinin özendirilmesine

• Ülkelerde kütüphanelerin ve diğer kurumların edebiyat dergilerine abone olmaları için müracaatlarda bulunulmasına,

• Gelecek kongreye yeni dergilerin davet edilmele¬rinin, üye dergilerin teklifi veya rızâsı ile yapılmasına,

• II. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi’nin tarih ve yer seçimine Avrasya Yazarlar Birliği’nin yetki¬lendirilmesine karar verilmiştir.
Birliğin internet adresi: www.ayb.org.tr