Yüzakı Dergisi / Sayı 238 – Aralık 2024

120,00 

Kategoriler:

Açıklama

 

MÜ’MİNDE   ŞAHSİYET   ve   KARAKTER

 

Geçtiğimiz yıllarda bir fotoğraf düşüyordu, sosyal medya akışlarımıza. Herhâlde üç kuruş için Noel baba kıyafeti giyip çalışan bir kardeşimiz; namaz vakti girince, üstünü değişecek bir imkân ve fırsat bulamamış ve o garip, tezatlı manzara çıkmıştı karşımıza: Namaz kılan Noel baba…

İşte bu ne kadar garip ise, başında yılbaşını temsil eden şu palyaço kılığı kukuleta olan bir müslüman evlâdı da o kadar garip bir tezat.

Üç kuruş için Noel babalık yapan ehl-i salât kardeşimize ne denebilir ki!..

Lâkin yılbaşı veya sevgililer günü yahut cadılar bayramı için dükkânına konsept (!) yapan hacı abi o kadar şahsiyetsiz bir duruma düşüyor ki!..

Hiçbir dünyalık ihtiyacı olmayan tüccarımız, yılbaşı süsleri satmak zorunda mı?

Mü’mine bir bacımız, 14 Şubat heyecanına nasıl kapılabilir?

Batılılaşma furyası başladığından beri, kılıktan kılığa sokuyor bu milletin evlâtlarını. Wilhelm bıyıklı ittihatçıları; önce matruş, sonra Hitler bıyıklı, sonra Stalin bıyıklı, sonra yine matruş tipler takip etti.

Bu bir karakter ve şahsiyet meselesi…

Karakter ve şahsiyetimizi, böyle temayüllerden koruyacak, bir eksen, bir mihver lâzım. Tasavvufta buna kutup demişler. Aynı mânâ… Savrulmalardan koruyacak, güçlü karakterler. Alfa şahsiyetler…

Onların hepsinin kutup başı da, Rasûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem-… O’nun sîreti… O’nun «bâtıla benzememe» sünneti…

Şeb-i arûs münasebetiyle tasavvufu hatıra getiren Aralık ayında mevzumuz:

 

MÜ’MİNDE ŞAHSİYET ve KARAKTER

 

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ; mü’mindeki şahsiyet ve karakterin her şeyden önce Allâh’ın emirlerine ittibâya bağlı olduğunu ifade ederken, buna en güzel nümûnenin de peygamberlerde bulunduğunu vurguladı.

Muhterem Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi; “İnsanlığın Yüz Akı Hak Dostları” yazı dizisinin birincisinde, gönüllerimize eksen teşkil edecek o şahsiyetlerin fârikalarını misallerle bir bir anlattı.

Kıssalar bölümünde ise; «Karakter ve Şahsiyet» noktasında ibretli bir tarihî yolculuk sizleri bekliyor.

Tasavvufun ehemmiyeti ve Mevlânâ… Biten sene ve başlayan sene… Yaşlarımızı bir sayı yükselten geçiş… «Asıl sene başı faaliyeti, fânîlik tefekkürüdür.» diyen yazarlarımız, güzel ömür muhasebeleri kaleme aldılar:

Ölümü tefekkür ufkundan kovmamak; bilâkis, ölüm ilmihâlimizi ortaya dökmek… İnsanın yolculuğunun köşe taşlarını dile getirmek…

Gündemdeki selefîlik tartışmaları, ye’se karşı ümit aşısı, ruhlarımızın mânevî gıdâları ve diğerleri…

Bize köklerimizi hatırlatan tarihî nükteler, hâtıralar ve kıssalar ile…

Elbette; sözün bambaşka bir şahsiyete büründüğü şiir kıvâmında…